Sala de prensa

Borges Agricultural & Industrial Nuts i la Cooperativa d’Ivars visiten les finques pilot del Projecte Pistatxo amb 45 agricultors

Borges Agricultural & Industrial Nuts i la Cooperativa d’Ivars han organitzat una jornada de visites a diferents finques pilot de pistatxer per impulsar el conreu dels pistatxos entre els socis i altres persones interessades.

Avui, Borges Agricultural & Industrial Nuts i la Cooperativa d’Ivars, han organitzat la jornada del Pistatxo on hi han participat un grup de 45 pagesos de les comarques de l’Urgell, Pla d’Urgell, La Noguera, Les Garrigues, Segrià, Ribera d’Ebre i Franja de Ponent (HU). També hi han assistit els màxims responsables de Borges Agricultural & Industrial Nuts i de la Cooperativa d’Ivars; els presidents de les Comunitats de Regants de l’Urgell i del Segarra-Garrigues; el cap del DARP a l’Urgell i Pla d’Urgell, la responsable de l’Oficina del Regant i el representant d’Infraestructures.cat.

Aquestes jornades tenen per objectiu donar a conèixer noves alternatives als cultius fruiters actuals que permetin incrementar la renda agrària. Durant la jornada s’han visitat dues finques de pistatxers: una a Preixana, propietat de la Cooperativa d’Ivars plantada el 2009; i l’altra a Tàrrega (Mas de Colom) propietat de Borges i plantada el 2015, ambdues es troben en diferents estadis. També s’ha visitat una plataforma experimental que estudia com la dosi de reg influeix en l’entrada en producció del pistatxer, gestionada pel Dr. Joan Girona de l’IRTA i del seu equip, dins del marc del PECT motors pel Segarra-Garrigues.

L’objectiu principal del Projecte Pistatxo és la cooperació vertical win win entre BAIN i els productors agrícoles. La posada en marxa de noves explotacions agrícoles en regadiu, que produeixin pistatxos d’alta qualitat, seguint el model californià en base al Know-How que ofereix BAIN en els seus 32 anys d’experiència en el cultiu de pistatxos amb 105 hectàrees en propietat més les 179 en cooperació. Mitjançant aquest sistema de cooperació vertical entre l’agroindústria i les explotacions agrícoles, es pretén millorar les rendes agràries, dinamitzar econòmica i socialment el territori, crear sinergies al llarg de la cadena alimentària, obrir noves portes de cooperació en producció, assessorament, transferència, recerca i millorar l’autoabastiment de BAIN en defensa d’una agricultura de proximitat i més sostenible.

Actualment, el projecte Pistatxo compta amb 198 hectàrees distribuïdes en 24 explotacions col·laboradores de 10 municipis pertanyents a 7 comarques catalanes. D’aquestes 198 hectàrees, 27 es plantaran al setembre/octubre del 2019 i 52 a començaments del 2020.

La jornada que s’ha dut a terme avui, ha permès als potencials agricultors de pistatxos, conèixer el desenvolupament i característiques tècniques, el sistema de regadiu i fertilització emprat, la poda de producció i el vigor productiu d’aquest cultiu, que s’espera que continuï mínim fins als 50 anys de la plantació. També s’ha vist el nivell de producció de pistatxers de la primera finca i de la finca pilot de Mas de Colom, que es recol·lectaran d’aquí a uns 15 dies. Alguns dels agricultors han manifestat la intenció de sumar-se al Projecte Pistatxo promogut per Borges.